Ben je op zoek naar een naam? Wij helpen al sinds 2005 bij het vinden van de perfecte voornaam voor jouw baby. Zoek je korte of lange voornamen, origineel of juist populair? Stoer, lief of klassiek? Je kunt hier gericht namen zoeken, of zomaar wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

Help anderen kiezen

Kijk even bij onze peilingen en laat weten welke namen jij zou kiezen.

Geef je mening

Worden je kinderen naar hun grootouders vernoemd? Moet een jongensnaam stoer zijn? Laat het weten via onze enquêtes.

Doe inspiratie op

Zomaar wat namen bekijken om op ideeën te komen. Doe hier je inspiratie op.

Bekijk onze tips

Even nadenken voor je een naam kiest. Lees hier onze tips bij het kiezen van een naam.

Meisjesnamen nu populair

Jongensnamen nu populair

Die naam verzin je toch niet?

Je hebt het vast weleens gedacht of gezegd: zo'n naam verzin je toch niet? Smaken verschillen nogal en vast iedereen heeft zich ooit wel verbaasd over de naamkeuze van een ander. Dat is niks nieuws. Als ruim een eeuw geleden wond pastoor Brand zich op over 'verminkingen' van namen in zijn boek Nederlandsche Doopnamen naar Oorsprong en Gebruik. De arme man zat er echt mee, getuige dit juweeltje van een fragment:

Voorop echter moet gewaarschuwd, dat er degelijk onderscheid is te maken tusschen echte en welbekende vleivormen en willekeurige verminkingen, die menigmaal geen anderen oorsprong hebben dan den stamelenden mond der kleinen.
Reeds in 1657 werd er geklaagd: "Er is geen eind aan het afknotten, verminken en veranderen der namen, zooals iedereen dat naar willekeur doet. En wat de kinderen stamelend voor den dag brengen, dat herhalen de kindermeiden en ten laatste raken allen eraan gewend."
Men zal gereedelijk begrijpen, dat er in de Naamlijst voor al zulke wanvormen geen plaats is, maar daarom ook nog veel minder voor de hedendaagsche modezuchtige namen, die naar vreemde talen, en het Engelsch in het bijzonder, of misschien ook het Maleisch, gemaakt en dwaselijk gedragen worden.
Al die spitse en bitse naampjes op y en ie uitgaande hebben toch waarlijk iets onbenulligs en stumperigs dat te zeer aan de kinderkamer herinnert. Dáár mogen ze blijven!

meer leesvoer

Zomaar een naam...

Zyra
ja
10
nee
3

Zomaar een naam...

Dylan
ja
198
nee
78

Zoek op (deel van) een naam

Vul tenminste drie letters in:

   
  • Op dit moment bekeken op ZeeVanNamen:

Reacties op namen

Pemm: wij hebben onze dochter (mei 2018) pemm genoemd. we krijgen eigenlijk alleen maar leuke reacties op haar naam! het is ee (...), Loveia: love ya?, Sam: sam is zowel een jongensnaam als een meisjesnaam. sam is ook een personage uit de frans-canadese animatieserie totally s (...), Alex: alex is zowel een jongensnaam als een meisjesnaam. alex is ook een personage uit de frans-canadese animatieserie totally (...), Rivkah: mooi. maar ik vind rivka zonder h op het eind mooier., Leelou: deze naam doet me denken aan de film "the fifth element"., Febe: ik ben geneigd febe op zijn nederlands uit te spreken, dat vind ik er juist zo leuk aan., Filou: ik heet filou! ben in 1995 geboren, dus draag al een tijdje mijn naam. mijn moeder heeft de naam uit de tina (tijdschrif (...), Conan: betekenis kleine wolf, Nadysha: mijn dochter heet nadysha (2002)

bekijk meer reacties

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig enkele namen in je mail?

Schrijf je in en wij sturen je wekelijks een mail met een handvol willekeurige namen.

Ben je geen robot? Wat is de laatste dag van het weekeinde:

Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt en we geven je adres niet aan andere partijen.

Het kan altijd beter

Vind jij dat er dingen zijn die we anders, misschien beter kunnen aanpakken? Laat het ons weten!