ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte babynaam. Zoek je een korte of lange voornaam, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

Patroniemen

Patroniem - de kans is groot dat je nog nooit van die term gehoord hebt. Toch ben je in het dagelijks leven er vaak door omringd: patroniemen zijn namen die zijn afgeleid van de naam van de vader van een persoon. Dat klinkt misschien wollig, maar als we een paar voorbeelden noemen weet je meteen waar het om gaat: Janssens, Pietersen, Brandsma . Oftewel 'de zoon van Jan'.
Patroniemen komen overigens niet alleen in Nederland voor: ook Holgersson (Scandinavië; zoon van Holger) en Constantinescu (Slavisch; kind van Constantin).
Als achternamen zijn patroniemen heel gewoon, maar soms wordt ook als (tweede) voornaam een patroniem gebruikt. En dat schuurt met de wet, want sinds de invoering van de burgerlijke stand in 1811 is het niet toegestaan een achternaam als voornaam te gebruiken.

Leestips: Ondertussen in Australië  |  Zelf een geboortekaartje ontwerpen?  |  La Bella Italia

meer leesvoer

Fieke

De ouders die Fieke kozen, zeiden:

Fieke wordt het voor onze dochter. Vooral omdat het een mooie eenvoudige naam is. Hier gevonden! Bedankt voor alle mailtjes :-)
meer gekozen namennaar Fieke

Gevonden!

Vaak laten mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Korte, stoere, originele naam voor een meisje.
omdat de naam kort, klassiek, lief en stoer tegelijk is!
Kort, stoer, hip.
Esmee Anna Julia. Esmee: tijdloos, origineel binnen vriendenkring, kort, lief, krachtig, smaragd. Anna: naam van vaders oma. Julia: naam van moeders oma.
Stoer en mooie klank!
Omdat die naam boven alle andere namen bleef van de leukste.
die hadden we al heel vroeg in de zwangerschap en daar is t bij gebleven een korte en stoere meiden naam
Betekent vechter
Omdat de betekenis mooi is en de naam Iers is net als onze andere twee kids.
Samuel Valentijn
Lize, van Elizabeth naar haar overgrootmoeder.
Onze dochter heet Floor, omdat we dat een mooie stoere naam vinden en erg goed bij Wess, haar grote broer, vinden passen.
een mooie naam wat je toch niet veel hoort
Het is kort, krachtig, staat niet in de top 10 en ook leuk voor een kerel van 30.
De naam is Yuna geworden omdat het kort en krachtig klinkt en omdat je het niet vaak hoort.

meer gekozen namen

Reacties op namen

Ria: krachtig, ouderwets, vriendelijk, pittig, vrolijk, Linde: linde is cool, Malin: ik ben erg blij met mijn naam. hij komt niet vaak voor en daarom vinden mensen het erg origineel en mooi., Gunnar: stoere jongensnaam , Lijanne: ik vind het een mooie naam. zeker toen ik wat ouder werd (momenteel 25) ging ik hem meer waarderen omdat hij toch origin (...), Caro: caró is een hippe vrolijke naam! , Raven: raven is een hele originele naam! het hoort bij een lief en zorgzaam meisje! , Eense: ik vind mijn naam persoonlijk heel mooi en er zeggen veel tegen mij dat ze mijn naam nog nooit efzo gehoort hebben en da (...), Evita: ik heet evita en ben heel blij met deze naam. krijg vaak complimenten van mensen! , Irsa: irsa is een naam die best veel wordt gegeven maar ik vind yrsa ook mooi.

bekijk meer reacties

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

JosephineLoïsDukeMohamedPepijnMohammedNovaFlorisValentijnLivSophieFélineJulianCharlotteElinMelissaKhloéMatthewOlivierTim

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Jongensnamen:

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig een paar namen in je mail?

Een leuke naam vinden is een kwestie van véél namen bekijken. Ook die waar je niet direct aan denkt. Wij helpen je met een regelmatig mailtje met een handvol willekeurige namen als inspiratie.

Jouw e-mailadres:
Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt. Bij uitschrijven bewaren we je adres niet en we geven je adres nooit aan andere partijen.