ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte babynaam. Zoek je een korte of lange voornaam, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

Voornamen en de nacht

Als je op dit uur op onze site aan het rondbladeren bent, dan ben je een van de nachtbrakers, de doorzetters die we wel vaker mogen verwelkomen. Nu je hier toch bent: al eens gedacht aan een naam die iets met de nacht te maken heeft?

Bijvoorbeeld Sterre. Toegegeven, niet ieders favoriete naam, maar misschien is het iets voor jouw dochter straks? Minder voor de hand liggend (en daarom misschien wel aantrekkelijk) is Cynthia. Dat is een van de namen van Artemis, de Griekse godin van de maan en zus van Helios (de zonnegod). Een van de andere namen die zij droeg was Selena. Ook de Romeinen hadden hun godin van de maan: zij heette Diana.

Van Esther wordt hier en daar beweerd dat het 'ster' betekent in het Perzisch, de oude Iraanse taal. Esther wordt door onze bezoekers nu vooral als 'tijdloos' bestempeld, maar omdat die naam een aantal jaren geleden nogal populair wat kan het zijn dat Esther nu ook wel als een tikje saai gezien wordt. Wij vinden het nog steeds een mooie naam.

Luna kan natuurlijk ook: het betekent letterlijk 'maan'. Niet eens zo'n heeI zeldzame naam, want 2012 zijn in Nederland bijna 300 kinderen Luna genoemd.

Ook Stella mag je als een 'nachtnaam' zien: het komt van Stelle, en die naam betekent in het Latijn 'ster'. Het verwante Estelle (in Frankrijk in gebruik) heeft dezelfde betekenis.

Ook afkomstig uit het Latijn is Vesper, waarin het staat voor 'avond'. Vesper komt in Engelstalige landen nog wel voor als meisjesnaam, en er was ooit een Bond-girl met die naam.

Leila (of ook wel 'Layla' zoals in het liedje van Eric Clapton, of Laila, of Lailah...) stamt uit het Hebreeuws en betekent simpelweg 'nacht'.

De jongensnaam Anatole (van Griekse oorsprong en tegenwoordig ondermeer in Frankrijk voorkomend) betekent 'dageraad', het einde van de nacht. Met diezelfde betekenis vind je in Italië en Spanje wel de meisjesnaam Alba.

De oude Romeinen kenden een godin van de dageraad: Aurora. Ook in de Griekse mythologie bestaat een godin van de dageraad: zij droeg de naam Eos. Maar misschien dat we daarbij tegenwoordig teveel aan fototoestellen herinnerd worden.

Meer namen die verwant zijn aan de nacht hebben we voorlopig niet kunnen bedenken. Als we er nog meer kunnen verzinnen, dan voegen we ze hier ooit nog wel toe.

Maar niet nu, het is laat.

Ga slapen!

ZeeVanNamen.nl nu ook geschikt voor je smartphone

meer leesvoer

Valt je iets op? We hopen van wel want we hebben de afgelopen tijd flink gewerkt aan verbetering van onze site. We hebben ondermeer het uiterlijk een opfrisser gegeven. Maar belangrijker is dat onze site nu 'responsive' is, zoals dat heet in de wereld van de webbouwers. En dat is goed nieuws, want het betekent dat ZeeVanNamen.nl nu ook prima te gebruiken is op je tablet of smartphone. Geen gepriegel meer met piepkleine knopjes en links, maar eenvoudig en soepel bladeren door onze collectie namen, waar je ook bent en welk je apparaat je ook gebruikt. We hopen dat het jullie goed bevalt!

Leestips: Klassieke jongensnamen  |  Engeland en Wales in 2013: de 100 populairste namen  |  De Zwangerin App

Gevonden!

Vaak laten mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Wij hebben een zoon Jan Willem gekregen. Vernoemd naar opa Jan en 2 overgrootvaders Willem
We hebben op deze site de naam Veys gevonden en vonden hem gelijk mooi en bijzonder. Veys, op deze manier gespeld, kom je verder bijna nergens tegen en daarom krijgen we veel vragen over de betekenis. Dat is dus lastig te achterhalen. Is het een afkorting van het Turkse Veysel? Komt het van Gervaas/Servaas? Veys is een mooi alternatief voor namen als Faas, Feike en Vins, die ook in ons rijtje stonden. Onze zonen heten Jent en Veys!
De betekenis Jahwe is God vonden we erg mooi.
stoere naam, komt weinig voor
We hebben voor Lucie gekozen en hebben veel positieve reacties gehad. Het was een korte stoere naam en past goed bij haar zus Lene.
We houden van een korte, krachtige naam. Vooral de betekenis ''prinses'' sprak ons aan.
lief, vrolijk, speels en helemaal onze dochter!
Wij hebben gekozen voor de naam Nora. Het is een krachtige, maar toch lieve naam. En wij denken dat deze prima bij onze dochter zal passen.
Een lieve vrolijke naam.
Het is een stoere vrolijke naam voor een stoere meid.
lekker Nederlands kort, krachtig en stoer!
Anna Marije. Krachtige en toch lieflijke, tijdloze naam.
Wij hebben gekozen voor Naomi en Lynn. Twee korte stoere en lieve namen. Voor onze mooie dochters.
Deze naam hebben we gekozen vanwege onze beide moeders. We hebben haar dus vernoemd. Els en Yvonne gecombineerd wordt Elyse. Als 2e naam Luna. Vernoemd naar de tantes Laura en Natalie. Als 3e naam Esmée. Vernoemd naar de andere tantes Eveline en Suzanne. Heel erg bedankt voor de ideeën. Bij ons volgende kindje zullen we de app zeker weer gebruiken.

meer gekozen namen

Reacties op namen

Muriel: het betekent golvend/ glanzend als de zee, Noek: leuk! kort, krachtig en stoer., Filine: kleindochter heet feline is geboren 6 maart 2014, Olav: ik ben er wel tevreden mee, vooral omdat hij lekker kort is maar het is wel jammer dat door de v in mijn naam iedereen m (...), Nora: mooi, romantisch., Jenna: ik vind mijn naam een hele mooie naam. als ik niet jenna geheten had, gad ik mijn dochter jenna genoemd., Arthur: klassiek en stoer tegelijk. prachtige naam., Loïs: een toffe naam ik ben echt blij met mijn naam! alleen sommige mensen weten niet hoe je het uitspreekt of weten niet hoe (...), Eva: krachtige naam, tijdloos, past goed bij mijn dochter. ze is er zelf ook erg blij mee!, Anne: heerlijke naam, klassiek & lief maar ook stoer, makkelijk en kort.

bekijk meer reacties

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

StephanieMatthewNaomiChelseyLarissaZaraRubenFayennSarahKellyJennaCharlotteMelissaBoSennaLisanneKimRoméeJulianAnouk

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Mooi of niet mooi?

Namen waarop het laatst gestemd is:

Mooi: Yinthe, Sifra, Julin, Djurre, Bodhi, Victor, Jikke, Jette, Féline, Milan, Melle, Puk, Siep, Vajèn, Melle

Niet mooi: Liv, Vlinder, Axel, Deen, Chris, Rylan, Ryan, Kenai, Jari, Wesley, Nick, Vajèn, Beer, Ava, Bloem

de namen met de meeste stemmen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Jongensnamen:

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig een paar namen in je mail?

Een leuke naam vinden is een kwestie van véél namen bekijken. Ook die waar je niet direct aan denkt. Wij helpen je met een regelmatig mailtje met een handvol willekeurige namen als inspiratie.

Jouw e-mailadres:
Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt. Bij uitschrijven bewaren we je adres niet en we geven je adres nooit aan andere partijen.