ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte babynaam. Zoek je een korte of lange voornaam, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

Bij Emmeliek schreef iemand:

Mijn naam is Emmeliek en naar mijn weten zijn er maar 3 of 4 Emmelieken in Nederland. Dat vind ik op zich bijzonder, maar nog bijzonderer vind ik dat ik op deze manier vernoemd ben naar mijn oma, Ellemiek. Dat men mijn naam vaak lastig vindt en verbastert naar Ellemiek vind ik dan eigenlijk helemaal niet erg!
naar Emmeliekmeer opvallende reacties

Voornamen en de nacht

Als je op dit uur op onze site aan het rondbladeren bent, dan ben je een van de nachtbrakers, de doorzetters die we wel vaker mogen verwelkomen. Nu je hier toch bent: al eens gedacht aan een naam die iets met de nacht te maken heeft?

Bijvoorbeeld Sterre. Toegegeven, niet ieders favoriete naam, maar misschien is het iets voor jouw dochter straks? Minder voor de hand liggend (en daarom misschien wel aantrekkelijk) is Cynthia. Dat is een van de namen van Artemis, de Griekse godin van de maan en zus van Helios (de zonnegod). Een van de andere namen die zij droeg was Selena. Ook de Romeinen hadden hun godin van de maan: zij heette Diana.

Van Esther wordt hier en daar beweerd dat het 'ster' betekent in het Perzisch, de oude Iraanse taal. Esther wordt door onze bezoekers nu vooral als 'tijdloos' bestempeld, maar omdat die naam een aantal jaren geleden nogal populair was kan het zijn dat Esther nu ook wel als een tikje saai gezien wordt. Wij vinden het nog steeds een mooie naam.

Luna kan natuurlijk ook: het betekent letterlijk 'maan'. Niet eens zo'n heeI zeldzame naam, want 2012 zijn in Nederland bijna 300 kinderen Luna genoemd.

Ook Stella mag je als een 'nachtnaam' zien: het komt van Stelle, en die naam betekent in het Latijn 'ster'. Het verwante Estelle (in Frankrijk in gebruik) heeft dezelfde betekenis.

Ook afkomstig uit het Latijn is Vesper, waarin het staat voor 'avond'. Vesper komt in Engelstalige landen nog wel voor als meisjesnaam, en er was ooit een Bond-girl met die naam.

Leila (of ook wel 'Layla' zoals in het liedje van Eric Clapton, of Laila, of Lailah...) stamt uit het Hebreeuws en betekent simpelweg 'nacht'.

De jongensnaam Anatole (van Griekse oorsprong en tegenwoordig ondermeer in Frankrijk voorkomend) betekent 'dageraad', het einde van de nacht. Met diezelfde betekenis vind je in Italië en Spanje wel de meisjesnaam Alba.

De oude Romeinen kenden een godin van de dageraad: Aurora. Ook in de Griekse mythologie bestaat een godin van de dageraad: zij droeg de naam Eos. Maar misschien dat we daarbij tegenwoordig teveel aan fototoestellen herinnerd worden.

Meer namen die verwant zijn aan de nacht hebben we voorlopig niet kunnen bedenken. Als we er nog meer kunnen verzinnen, dan voegen we ze hier ooit nog wel toe.

Maar niet nu, het is laat.

Ga slapen!

Gekozen: Fos

De ouders die Fos kozen, zeiden:

Fos Julius. Wij vinden dit een korte krachtige niet hedendaagse naam.
meer gekozen namensuggesties bij Fosnaar Fos

Vijf gouden regels bij de keuze van een naam

Op de site van de Guardian verscheen onlangs een mooi artikel, dat zeker de moeite waard is om te lezen als je op zoek bent naar een naam. In How not to name your child – five golden rules geeft Phoenicia Hebebe Dobson-Mouawad ("This is the name my parents chose for me 19 years ago and it is the reason I don’t go to Starbucks.") vijf gouden regels bij de keuze van een naam. Vooral de laatste spreekt boekdelen: Remember that your child’s name is for their happiness alone and not to prove to the world how cool and creative you are. Het hele artikel lees je op The Guardian.

Leestips: De namen van Game of Thrones  |  Populair in Canada  |  Populair in Engeland en Wales in 2013

meer leesvoer

Gevonden!

Vaak laten mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Mooie korte naam om uit te spreken (Rens) maar mooi apart om te schrijven.
Voor mijn puppy. Omdat een gewone naam lekker gek is voor een hondebeest en Patrick mooi klinkt en een mooie betekenis heeft.
Gewoon een mooie naam. En past leuk bij mijn meiden Noa en Nila.
Op 28 oktober 1988 is onze zoon Jorijn geboren.We zochten een naam van twee lettergrepen beginnend met Jo, zoals Joris of Jonas. In een namenboekje vonden we de naam Joren, maar vonden dit niet helder genoeg klinken, dus hebben we er Jorijn van gemaakt.
Onze jongste zoon Beren afkorting soms: Beer geboren 28 september 1991 te Rotterdam komt niet in jullie lijsten voor. We kwamen de naam tegen in een fantasy boek en vonden hem wel stoer. Het leuke is, dat hij zich ontwikkelde tot een enorme natuurliefhebber en is vorig jaar als ecoloog afgestudeerd aan de universiteit van Wageningen.
Wij hebben voor Junia gekozen. We wilden na Ilza opnieuw een naam die niet veel voorkomt in Vlaanderen en het moest samen ook mooi klinken. Wij vinden in ieder geval dat het geslaagd is.
Onze tweede zoon heeft de stoere naam Ties gekregen! Wij houden van een korte naam en vinden hem stoer klinken & past mooi bij zijn oudere broer genaamd Sil.
Lisa Anna. Lisa is haar roepnaam, deze vonden mooi & stoer! En een naam leuk voor jong & oud. Haar tweede naam is vernoemd naar haar oma en dat is ook de 2e naam van haar moeder.
Sam voor onze dochter omdat het krachtig, stoer en lief tegelijk is.
Tijdens de zwangerschap kwam ik erachter dat ik gewoon een Eva in mijn buik had.
Vlotte en sterke klank.
Bastiaan en Lucas.

meer gekozen namen

Reacties op namen

Madee: ik vind mijn naam mooi omdat hij stoer en niet veel mensen hebben deze naam iedereen die mij tegenkomt zegt wat heb jij (...), Vesper: ik vind die naam echt kklelijk!, Megan: ik vind mijn naam speciaal want ik ben een game freak en als je mijn naam husselt krijg je gamen dus dat vind ik echt he (...), Sterre: ik vind dit een leuke naam omdat het lief schattig en leuk klinkt, Ola: supernaam! vrolijk, sterk en origineel margot, Raven: ik ook!, Raven: erg mooie naam! maar ik vind de naam het mooist als je het op zn engels uitspreekt. ( rayven ), Cassandra: super ik vind het een hele mooie naam, Vaughn: ik denk dat vah-n, zoals je noemt, eigenlijk wel klopt, al is het moeilijk om in geschreven tekst over te brengen. als j (...), Gudni: president ijsland

bekijk meer reacties

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Jongensnamen:

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig een paar namen in je mail?

Een leuke naam vinden is een kwestie van véél namen bekijken. Ook die waar je niet direct aan denkt. Wij helpen je met een regelmatig mailtje met een handvol willekeurige namen als inspiratie.

Jouw e-mailadres:
Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt en we geven je adres niet aan andere partijen.