ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte babynaam. Zoek je een korte of lange voornaam, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

Voornamen en de nacht

Als je op dit uur op onze site aan het rondbladeren bent, dan ben je een van de nachtbrakers, de doorzetters die we wel vaker mogen verwelkomen. Nu je hier toch bent: al eens gedacht aan een naam die iets met de nacht te maken heeft?

Bijvoorbeeld Sterre. Toegegeven, niet ieders favoriete naam, maar misschien is het iets voor jouw dochter straks? Minder voor de hand liggend (en daarom misschien wel aantrekkelijk) is Cynthia. Dat is een van de namen van Artemis, de Griekse godin van de maan en zus van Helios (de zonnegod). Een van de andere namen die zij droeg was Selena. Ook de Romeinen hadden hun godin van de maan: zij heette Diana.

Van Esther wordt hier en daar beweerd dat het 'ster' betekent in het Perzisch, de oude Iraanse taal. Esther wordt door onze bezoekers nu vooral als 'tijdloos' bestempeld, maar omdat die naam een aantal jaren geleden nogal populair wat kan het zijn dat Esther nu ook wel als een tikje saai gezien wordt. Wij vinden het nog steeds een mooie naam.

Luna kan natuurlijk ook: het betekent letterlijk 'maan'. Niet eens zo'n heeI zeldzame naam, want 2012 zijn in Nederland bijna 300 kinderen Luna genoemd.

Ook Stella mag je als een 'nachtnaam' zien: het komt van Stelle, en die naam betekent in het Latijn 'ster'. Het verwante Estelle (in Frankrijk in gebruik) heeft dezelfde betekenis.

Ook afkomstig uit het Latijn is Vesper, waarin het staat voor 'avond'. Vesper komt in Engelstalige landen nog wel voor als meisjesnaam, en er was ooit een Bond-girl met die naam.

Leila (of ook wel 'Layla' zoals in het liedje van Eric Clapton, of Laila, of Lailah...) stamt uit het Hebreeuws en betekent simpelweg 'nacht'.

De jongensnaam Anatole (van Griekse oorsprong en tegenwoordig ondermeer in Frankrijk voorkomend) betekent 'dageraad', het einde van de nacht. Met diezelfde betekenis vind je in Italië en Spanje wel de meisjesnaam Alba.

De oude Romeinen kenden een godin van de dageraad: Aurora. Ook in de Griekse mythologie bestaat een godin van de dageraad: zij droeg de naam Eos. Maar misschien dat we daarbij tegenwoordig teveel aan fototoestellen herinnerd worden.

Meer namen die verwant zijn aan de nacht hebben we voorlopig niet kunnen bedenken. Als we er nog meer kunnen verzinnen, dan voegen we ze hier ooit nog wel toe.

Maar niet nu, het is laat.

Ga slapen!

Nutella mag niet in Frankrijk

In Frankrijk hebben de ouders van een kind dat zij Nutella hadden genoemd, van de rechter te horen gekregen dat die naam niet is toegestaan. Volgens de rechter zou die naam niet in het belang van het kind zijn. (Bron: Voix du Nord)

Leestips: Een naam voor het leven  |  Gelukkig 2014!  |  4Real? Lucifer? V8? Niet in Nieuw-Zeeland

meer leesvoer

Bo

De ouders die Bo kozen, zeiden:

Een leuke, mooie, stoere naam voor onze dochter. De naam hoor je niet heel vaak.
meer gekozen namennaar Bo

Gevonden!

Vaak laten mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Omdat het een naam is die niet veel voorkomt. Hij klinkt spontaan en is kort en krachtig.
Via een film zijn we op deze naam gekomen. We zijn er erg blij mee, ook omdat je hem niet heel vaak hoort!
We vonden dit allebei een mooie naam. Ook past deze naam goed bij onze namen.
Omdat we het een stoere en mooie naam vinden. En het past goed bij de naam van zijn grote broer.
korte lieve maar ook stoere naam
Stoer en klassiek
Het is een korte en stoere naam!
Mooie, lieve, kort en krachtige naam.
Stoere korte naam die goed bij Philine past,
Lieve naam die niet vaak voorkomt.
Kort, krachtig, stoer, past bij de andere namen van onze jongens.
Floor, kort stoer Hollands en past goed bij de naam van onze zoon Stijn.
Jayson en Ilana
kort, krachtig en een stoere naam
gekozen vanuit gevoel

meer gekozen namen

Reacties op namen

Anne: ben er erg blij mee. het is een simpele maar toch mooie naam en mensen schrijven hem nooit verkeerd...! , Ekelijn: leuke, vrolijke en orginele naam! , Robin: ik heet robin en ik ben heel trots op mijn naam, Marent: onze zoon heet marent. ik heb de naam ook ingebracht op de site. reacties van familie en vrienden waren positief. er wor (...), Tayke: leuk om deze naam hier te zien. ik vond hem meteen mooi. je vindt er bijna niets over op internet. wat ik wel vond was e (...), Laurynn: mooie naam voor onze prachtige dochter..., Jisse: onze zoon heet jisse ( 4 jr). zijn blij met deze naam en krijgen er erg leuke reacties op!, Senn: onze zoon (2003) heet senn! hij vindt dat hij een mooie naam heeft. destijds hoorde je deze naam nog niet. nu wordt deze (...), Noa: simpel en stoer. gewoon raak :-), Marline: ik vind mijn naam vooral mooi en origineel. want je hoort het niet zo vaak!! ook ben ik erg trots op mijn naam!!

bekijk meer reacties

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

LoïsLivNovaFélineMohamedPepijnValentijnElinMohammedOlivierSophieFlorisHugoDukeMilaChelseyMadeliefJulianKickJaylinn

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Mooi of niet mooi?

Namen waarop het laatst gestemd is:

Mooi: Ties, Marloes, Rafael, Mason, Vajèn, Joah, Ise, Jelka, Thinde, Fedde, Xavi, Erin, Rosalie, Jula, Chilou

Niet mooi: Swip, Nena, Lena, Keet, Jip, Xhosa, Pippa, Kato, Dille, Siena, Daan, Lynn, Jari, Chelsey, Reza

de namen met de meeste stemmen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Jongensnamen:

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig een paar namen in je mail?

Een leuke naam vinden is een kwestie van véél namen bekijken. Ook die waar je niet direct aan denkt. Wij helpen je met een regelmatig mailtje met een handvol willekeurige namen als inspiratie.

Jouw e-mailadres:
Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt. Bij uitschrijven bewaren we je adres niet en we geven je adres nooit aan andere partijen.