€ 12,50 korting op geboortekaarten

Kies uit meer dan 2.500 geboortekaartjes  |  Kortingscode: zeevannamen  |  Vanaf 30 geboortekaartjes

Of kies voor 25 euro korting!

ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte babynaam. Zoek je een korte of lange voornaam, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

€ 12,50 korting op geboortekaarten

Kies uit meer dan 2.500 geboortekaartjes  |  Kortingscode: zeevannamen  |  Vanaf 30 geboortekaartjes

Of kies voor 25 euro korting!

Bij Lux schreef iemand:

Er heten nu ook al meisjes, Lux, het doet me zo denken aan een stuk zeep, maar zoals alles, went elke naam. En zal dat ook wel het geval zijn met Lux
naar Luxmeer opvallende reacties

Voornamen en de nacht

Als je op dit uur op onze site aan het rondbladeren bent, dan ben je een van de nachtbrakers, de doorzetters die we wel vaker mogen verwelkomen. Nu je hier toch bent: al eens gedacht aan een naam die iets met de nacht te maken heeft?

Bijvoorbeeld Sterre. Toegegeven, niet ieders favoriete naam, maar misschien is het iets voor jouw dochter straks? Minder voor de hand liggend (en daarom misschien wel aantrekkelijk) is Cynthia. Dat is een van de namen van Artemis, de Griekse godin van de maan en zus van Helios (de zonnegod). Een van de andere namen die zij droeg was Selena. Ook de Romeinen hadden hun godin van de maan: zij heette Diana.

Van Esther wordt hier en daar beweerd dat het 'ster' betekent in het Perzisch, de oude Iraanse taal. Esther wordt door onze bezoekers nu vooral als 'tijdloos' bestempeld, maar omdat die naam een aantal jaren geleden nogal populair was kan het zijn dat Esther nu ook wel als een tikje saai gezien wordt. Wij vinden het nog steeds een mooie naam.

Luna kan natuurlijk ook: het betekent letterlijk 'maan'. Niet eens zo'n heeI zeldzame naam, want 2012 zijn in Nederland bijna 300 kinderen Luna genoemd.

Ook Stella mag je als een 'nachtnaam' zien: het komt van Stelle, en die naam betekent in het Latijn 'ster'. Het verwante Estelle (in Frankrijk in gebruik) heeft dezelfde betekenis.

Ook afkomstig uit het Latijn is Vesper, waarin het staat voor 'avond'. Vesper komt in Engelstalige landen nog wel voor als meisjesnaam, en er was ooit een Bond-girl met die naam.

Leila (of ook wel 'Layla' zoals in het liedje van Eric Clapton, of Laila, of Lailah...) stamt uit het Hebreeuws en betekent simpelweg 'nacht'.

De jongensnaam Anatole (van Griekse oorsprong en tegenwoordig ondermeer in Frankrijk voorkomend) betekent 'dageraad', het einde van de nacht. Met diezelfde betekenis vind je in Italië en Spanje wel de meisjesnaam Alba.

De oude Romeinen kenden een godin van de dageraad: Aurora. Ook in de Griekse mythologie bestaat een godin van de dageraad: zij droeg de naam Eos. Maar misschien dat we daarbij tegenwoordig teveel aan fototoestellen herinnerd worden.

Meer namen die verwant zijn aan de nacht hebben we voorlopig niet kunnen bedenken. Als we er nog meer kunnen verzinnen, dan voegen we ze hier ooit nog wel toe.

Maar niet nu, het is laat.

Ga slapen!

Gekozen: Sarah

De ouders die Sarah kozen, zeiden:

mooi lief tijdloos
meer gekozen namensuggesties bij Sarahnaar Sarah

Vijf gouden regels bij de keuze van een naam

Op de site van de Guardian verscheen onlangs een mooi artikel, dat zeker de moeite waard is om te lezen als je op zoek bent naar een naam. In How not to name your child – five golden rules geeft Phoenicia Hebebe Dobson-Mouawad ("This is the name my parents chose for me 19 years ago and it is the reason I don’t go to Starbucks.") vijf gouden regels bij de keuze van een naam. Vooral de laatste spreekt boekdelen: Remember that your child’s name is for their happiness alone and not to prove to the world how cool and creative you are. Het hele artikel lees je op The Guardian.

Leestips: Catharina Amalia Beatrix Carmen Victoria  |  Ierse namen  |  Ondertussen in Engeland

meer leesvoer

Gevonden!

Vaak laten mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Stoere, aparte naam!
Anna-Lou. We vinden de naam stoer en vrouwelijk.
Kort Hollands krachtig en vrolijk en mooie betekenis
gewoon een mooie naam
Stoer en krachtig!
Jaylinn Elizabeth omdat het 2 namen zijn die je niet veel hoort. Jaylinn omdat het een lieve en mooie naam is en Elizabeth omdat het een sterke krachtig vrouwen naam is.
Een mooie naam en komt (nog) niet veel voor in Noord-Holland
Omdat hij stoer, kort,origineel maar niet te hip is.
Past mooi bij de naam van onze andere dochter Jalissa. Wij vinden het een mooie meisjesnaam, die je op deze manier nog niet vaker hoort.
Stoere jongensnaam die nog niet veel voorkomt.
Mooi, origineel, overzichtelijk, mooie betekenis!
Hollands kort en stoer, daarnaast maar weinig gegeven.
De betekenis: God is genadig. Het klinkt mooi en je hoort de naam niet vaak.

meer gekozen namen

Reacties op namen

Kat: walgelijke naam! , Cleo: mijn kat noemt cleo geweldige, naam!!!, Ruth: een lelijke naam, ik ben ook lelijk dus het past wel , Tover: het is inderdaad een naam, nog nooittttttt van gehoord., Tover: het niet niet gekker worden. dit is volgens mij geen naam, maar zal het eens googlen, Tessel: tessel is toch ook anders dan texel. de meeste texelaars zeggen ook teksel. , Soof: nu de film soof uit is, zullen er wel meer meisjes, deze naam krijgen. wel grappig hoe een film of serie invloed heeft o (...), Maud: ik heet zo!! , Josien: mooi , Nia: erg leuke en mooie naam die je ook niet veel hoort.

bekijk meer reacties

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Mooi of niet mooi?

Namen waarop het laatst gestemd is:

Mooi: Nova, Jade, Bink, Nina, Skye, Vanity, Iben, Jaeden, Dana, Inez, Riff, Iseline, Linn, Jewel, Novi

Niet mooi: Menne, Axel, Kat, Dora, Adriana, Aggie, Jaylinn, Pepijn, Soraya, Sam, Olivia, Princess, Iena, Elfje, Daphne

de namen met de meeste stemmen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Jongensnamen:

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig een paar namen in je mail?

Een leuke naam vinden is een kwestie van véél namen bekijken. Ook die waar je niet direct aan denkt. Wij helpen je met een regelmatig mailtje met een handvol willekeurige namen als inspiratie.

Jouw e-mailadres:
Wanneer ben je uitgerekend? Laat het ons weten en ontvang tegen die tijd een mail voor € 25 korting op geboortekaartjes!
Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt en we geven je adres niet aan andere partijen.