ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte babynaam. Zoek je een korte of lange voornaam, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

Voornamen en de nacht

Als je op dit uur op onze site aan het rondbladeren bent, dan ben je een van de nachtbrakers, de doorzetters die we wel vaker mogen verwelkomen. Nu je hier toch bent: al eens gedacht aan een naam die iets met de nacht te maken heeft?

Bijvoorbeeld Sterre. Toegegeven, niet ieders favoriete naam, maar misschien is het iets voor jouw dochter straks? Minder voor de hand liggend (en daarom misschien wel aantrekkelijk) is Cynthia. Dat is een van de namen van Artemis, de Griekse godin van de maan en zus van Helios (de zonnegod). Een van de andere namen die zij droeg was Selena. Ook de Romeinen hadden hun godin van de maan: zij heette Diana.

Van Esther wordt hier en daar beweerd dat het 'ster' betekent in het Perzisch, de oude Iraanse taal. Esther wordt door onze bezoekers nu vooral als 'tijdloos' bestempeld, maar omdat die naam een aantal jaren geleden nogal populair wat kan het zijn dat Esther nu ook wel als een tikje saai gezien wordt. Wij vinden het nog steeds een mooie naam.

Luna kan natuurlijk ook: het betekent letterlijk 'maan'. Niet eens zo'n heeI zeldzame naam, want 2012 zijn in Nederland bijna 300 kinderen Luna genoemd.

Ook Stella mag je als een 'nachtnaam' zien: het komt van Stelle, en die naam betekent in het Latijn 'ster'. Het verwante Estelle (in Frankrijk in gebruik) heeft dezelfde betekenis.

Ook afkomstig uit het Latijn is Vesper, waarin het staat voor 'avond'. Vesper komt in Engelstalige landen nog wel voor als meisjesnaam, en er was ooit een Bond-girl met die naam.

Leila (of ook wel 'Layla' zoals in het liedje van Eric Clapton, of Laila, of Lailah...) stamt uit het Hebreeuws en betekent simpelweg 'nacht'.

De jongensnaam Anatole (van Griekse oorsprong en tegenwoordig ondermeer in Frankrijk voorkomend) betekent 'dageraad', het einde van de nacht. Met diezelfde betekenis vind je in Italië en Spanje wel de meisjesnaam Alba.

De oude Romeinen kenden een godin van de dageraad: Aurora. Ook in de Griekse mythologie bestaat een godin van de dageraad: zij droeg de naam Eos. Maar misschien dat we daarbij tegenwoordig teveel aan fototoestellen herinnerd worden.

Meer namen die verwant zijn aan de nacht hebben we voorlopig niet kunnen bedenken. Als we er nog meer kunnen verzinnen, dan voegen we ze hier ooit nog wel toe.

Maar niet nu, het is laat.

Ga slapen!

Patroniemen

Patroniem - de kans is groot dat je nog nooit van die term gehoord hebt. Toch ben je in het dagelijks leven er vaak door omringd: patroniemen zijn namen die zijn afgeleid van de naam van de vader van een persoon. Dat klinkt misschien wollig, maar als we een paar voorbeelden noemen weet je meteen waar het om gaat: Janssens, Pietersen, Brandsma . Oftewel 'de zoon van Jan'.
Patroniemen komen overigens niet alleen in Nederland voor: ook Holgersson (Scandinavië; zoon van Holger) en Constantinescu (Slavisch; kind van Constantin).
Als achternamen zijn patroniemen heel gewoon, maar soms wordt ook als (tweede) voornaam een patroniem gebruikt. En dat schuurt met de wet, want sinds de invoering van de burgerlijke stand in 1811 is het niet toegestaan een achternaam als voornaam te gebruiken.

Leestips: Ondertussen in Italië  |  Harmke, Ymke, Silke...  |  Ondertussen in Australië

meer leesvoer

Milou

De ouders die Milou kozen, zeiden:

Milou, klinkt lief komt niet heel veel voor en past mooi bij haar zus Jula.
meer gekozen namennaar Milou

Gevonden!

Vaak laten mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Savi Mika
Combinatie tussen Nederlands, en exotisch daarom gewoon met de J geschreven en ook uitgesproken.
Tijdloos en stijlvol en een familienaam aan de kant van mijn man
Jimi Jay, apart en stoer... Een naam die nog niet veel kinderen hebben gekregen van hun ouders.
Mijn dochter heet nu Evy. We vinden dit een leuke vrolijke . Vrouwelijke stoere naam. Je wordt er blij van! We hebben veel leuke reacties gehad op deze naam. Jullie site. Mails gaven zeker inspiratie. Bedankt.
Een korte stoere naam voor een jongen. Je hoort hem ook niet zo vaak.
we vonden het een stoere naam die niet in veel toplijsten voorkwam.
fris, vrolijk, lief, vrouwelijk
Lief en stoer tegelijk.
Stoer en lief tegelijkertijd.
Sjors voor onze zoon. Kort, krachtig en is ieder geval de enige met deze naam op school!
Stoer en beetje oud Hollands maar je hoort 'm niet zo vaak. Door een tip van een kennis keken we naar oudere namen die in onze families voorkwamen en kwamen uit op oudoom Dies; wat een mooie naam!
Wij hebben voor Laurens gekozen, maar eigenlijk hadden we die al in ons hoofd.

meer gekozen namen

Reacties op namen

Laura: prachtige naam! ons dochtertje heeft deze naam gekregen. het is tijdloos, lief en stijlvol. en past goed bij haar grote (...), Sophie: ik houd wel van die franse meisjesnamen zoals deze. ik ben op dit moment al ruim 7 maanden zwanger van een tweeling (mei (...), Lieke: ik vind lieke een hele fijne naam om te hebben! :) ik ben geboren in 1981 en toen viel de populariteit nog mee, al kende (...), Faas: stoerrrr :-), Faya: superblij met deze naam. we hadden eerst fay, die je uitspreekt als fee. deze naam komt veel voor, iedereen kent wel ee (...), Eveline: ik vind het een mooie naam en ik ben super blij met mijn naam! , Loreen: zo heet de hoofdpersoon uit een van mijn verhalen (ik schrijf veel, maar ben geen schrijver) het betekent fakkel. ik geb (...), Matthijs: de naam van onze zoon. we vinden het een mooie, tijdloze naam die ook goed is af te korten. we zijn er nog steeds erg bl (...), Chaya: ik heet chaya en ik vind het wel een mooie naam, maar het is wel vervelend want veel mensen spreken het verkeerd uit en (...), Josephine: ik vind het een van de mooiste lange namen! ik hou ook wel van kort maar deze vind ik gewoon echt mooi!

bekijk meer reacties

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

JosephineLoïsLivMohamedMohammedSophieNovaPepijnValentijnFélineDukeFlorisOlivierHugoJulianElinJaydenVajènMilaLauren

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Jongensnamen:

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig een paar namen in je mail?

Een leuke naam vinden is een kwestie van véél namen bekijken. Ook die waar je niet direct aan denkt. Wij helpen je met een regelmatig mailtje met een handvol willekeurige namen als inspiratie.

Jouw e-mailadres:
Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt. Bij uitschrijven bewaren we je adres niet en we geven je adres nooit aan andere partijen.