ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte babynaam. Zoek je een korte of lange voornaam, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.
Volg ZeeVanNamen.nl op Twitter.
Ierse namen


meer leesvoer

In Ierland is de voertaal weliswaar Engels maar het Iers, met een heel eigen karakter, speelt er een belangrijke rol. Het is er als oude Keltische taal nog springlevend. En in het kielzog daarvan vind je ook nog duidelijk Ierse namen. Sommige (eigenlijk vrij veel) daarvan zijn voor de doorsnee Nederlander niet erg toegankelijk. Denk aan Aodhnait, Muirgheal, Ceallachán of Faoiltighearna - wij zouden de uitspraak moeten nazoeken en er dan vast nog steeds moeite mee hebben.
Als je Britse series of films kijkt ken je misschien het vrij populaire 'Siobhan' (spreek uit: shi-von, met een langgerekte 'o'). Een mooie naam, maar je zult hem als Nederlandse vermoedelijk meer dan eens moeten spellen. Dat is niet per sé een bezwaar (ik moet het met een veel simpeler naam ook al vaak doen, het went snel), maar wel iets om even bij stil te staan.
Enkele karakteristiek Ierse namen zijn volgens ons hoe dan ook prima te gebruiken in het Nederlands. Bij meisjesnamen kun je denken aan Ciara (tegenwoordig populair in Ierland en ondermeer een verwijzing naar de Ierse heilige 'Cera' uit de 7e eeuw), Briana, Nessa, Nuala en Ryanne (vrouwelijke variant op Ryan: "kleine koning").
Bij jongensnamen is bijvoorbeeld bruikbaar: Cillian (betekent 'kerk'), of Cian (wordt ook wel geschreven als Kian), Aedan ("vuur"), Ardan, Dillon (waarschijnlijk "trouw"), Ennis ("eiland") en Liam (in veel landen behoorlijk populair en zoveel betekenend als "beschermer").

Leestips: En in Rusland? Of IJsland?  |  Daan en Emma  |  Gelukkig 2014!

Gevonden!

Vaak laten mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

LaurenWe zochten een beetje (maar niet té) stoere naam.LennoxOnze zoon heet Lennox. Je hoort de naam niet vaak en vind hem heel stoer!!TijmeOmdat het een stoere naam is!LiviaPast precies bij m'n lieve dochtertje. En is ook nog mooi als ze straks ouder is.CharlotteVanwege het mooie klassieke karakter.FemmEen hele mooie, stoere en charmante meisjesnaam!FenderWij hebben gekozen voor Fender, stoere naam die perfect bij ons past.MargotParel. Stijlvolle en tegelijkertijd eenvoudige naam.MaudEen leuke, vlotte, stoere naam. Kan het niet afkorten en spreekt makkelijk uit.LisaWe hebben lisa en Jordy.ViènnWe hebben gekozen voor de naam Viènn. We vinden het een lieve aparte naam.ValentijnMooie betekenis, internationaal, Zuid-Nederlands, kun je niet fout spellen en naarmate Valentijn ouder wordt blijft zijn naam goed passen!IsaOns meisje heet Isa, stoer, kort en lief. Mooie betekenis.

meer gekozen namen

Reacties op namen

Jasper: zo heet onze oudste zoon. dit is echt de leukste en mooiste jongensnaam die er is. daarom is het des te moeilijker om ee (...), Valerie: ik heet zelf valérie en ik hou van mijn naam, de naam is niet standaard zoals emma, anna of sophie., Nicci: het is best een originele naam en ik ben er blij meeeeee, Isabel: onze dochter heet isabel. ik vind het nog steeds een hele mooie en lieve naam., Pam: wij zijn een van de 14 ouders die vorig jaar de naam pam hebben gekozen voor onze ouders. per toeval ontdekt en nog nooi (...), Maud: onze dochter heet zo! papa kwam er mee en ik was gelijk verkocht! en afkorten....gebeurd niet...maar verkleinen wel: (...), Dayenne: een 'vernederlandste' naam met de klanken afkomstig van diana. onze dochter heeft deze als tweede naam. die heeft ze g (...), Marinda: onze (tweeling) dochter heet marinda, het betekent: meisje van de zee. we hebben deze naam ooit ergens gelezen en altijd (...), Joanne: ik vind mijn naam heel mooi omdat mijn naam haast niet voor komt. wel is het zo dat mijn naam snel word uitgesproken als (...), Aster: ik heet aster ik vind het best een mooie naam

bekijk meer reacties
  • Op dit moment bekeken op ZeeVanNamen:

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

ZaraFayennStephanieMatthewChelseyTaraNaomiLarissaSarahRubenCharlotteJoyMaartenAnoukJulianKimYentlJasperTessaKelly

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Lola, Kato, Feija, Ilaya, Nyla, Danee

Jongensnamen:

Andreas, Vick, Livay, Carlos, Jaiden, Bouke

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig een paar namen in je mail?

Een leuke naam vinden is een kwestie van véél namen bekijken. Ook die waar je niet direct aan denkt. Wij helpen je met een regelmatig mailtje met een handvol willekeurige namen als inspiratie.

Jouw e-mailadres:
Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt. Bij uitschrijven bewaren we je adres niet en we geven je adres nooit aan andere partijen.