ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte babynaam. Zoek je een korte of lange voornaam, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.
Voornamen en de nacht


meer leesvoer

Als je op dit uur op onze site aan het rondbladeren bent, dan ben je een van de nachtbrakers, de doorzetters die we wel vaker mogen verwelkomen. Nu je hier toch bent: al eens gedacht aan een naam die iets met de nacht te maken heeft?

Bijvoorbeeld Sterre. Toegegeven, niet ieders favoriete naam, maar misschien is het iets voor jouw dochter straks? Minder voor de hand liggend (en daarom misschien wel aantrekkelijk) is Cynthia. Dat is een van de namen van Artemis, de Griekse godin van de maan en zus van Helios (de zonnegod). Een van de andere namen die zij droeg was Selena. Ook de Romeinen hadden hun godin van de maan: zij heette Diana.

Van Esther wordt hier en daar beweerd dat het 'ster' betekent in het Perzisch, de oude Iraanse taal. Esther wordt door onze bezoekers nu vooral als 'tijdloos' bestempeld, maar omdat die naam een aantal jaren geleden nogal populair wat kan het zijn dat Esther nu ook wel als een tikje saai gezien wordt. Wij vinden het nog steeds een mooie naam.

Luna kan natuurlijk ook: het betekent letterlijk 'maan'. Niet eens zo'n heeI zeldzame naam, want 2012 zijn in Nederland bijna 300 kinderen Luna genoemd.

Ook Stella mag je als een 'nachtnaam' zien: het komt van Stelle, en die naam betekent in het Latijn 'ster'. Het verwante Estelle (in Frankrijk in gebruik) heeft dezelfde betekenis.

Ook afkomstig uit het Latijn is Vesper, waarin het staat voor 'avond'. Vesper komt in Engelstalige landen nog wel voor als meisjesnaam, en er was ooit een Bond-girl met die naam.

Leila (of ook wel 'Layla' zoals in het liedje van Eric Clapton, of Laila, of Lailah...) stamt uit het Hebreeuws en betekent simpelweg 'nacht'.

De jongensnaam Anatole (van Griekse oorsprong en tegenwoordig ondermeer in Frankrijk voorkomend) betekent 'dageraad', het einde van de nacht. Met diezelfde betekenis vind je in Italië en Spanje wel de meisjesnaam Alba.

De oude Romeinen kenden een godin van de dageraad: Aurora. Ook in de Griekse mythologie bestaat een godin van de dageraad: zij droeg de naam Eos. Maar misschien dat we daarbij tegenwoordig teveel aan fototoestellen herinnerd worden.

Meer namen die verwant zijn aan de nacht hebben we voorlopig niet kunnen bedenken. Als we er nog meer kunnen verzinnen, dan voegen we ze hier ooit nog wel toe.

Maar niet nu, het is laat.

Ga slapen joh!

Populair in Engeland en Wales in 2013


meer leesvoer

Heb je een voorkeur voor Engelse namen? Misschien zit hier iets voor je tussen: het Britse Office For National Statistics (ok, dat mag je meteen weer vergeten) heeft onlangs weer de 100 populairste jongens- en meisjesnamen in Engeland en Wales voor 2013 gepubliceerd. Bovenaan die lijst vinden we bij de jongens: Oliver, Harry, Jack, Jacob, Charlie, Thomas, Oscar, William, James en George. De meisjesnamen worden aangevoerd door Amelia, Olivia, Emily, Ava, Isla, Jessica, Poppy, Isabella, Sophie en Mia. (De lijst met de 100 populairste namen voor zowel meisjes als jongens vind je hier.)

Leestips: La Bella Italia  |  De stoerste meidennamen?  |  Engeland en Wales in 2013: de 100 populairste namen

Gevonden!

Vaak laten mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Nola Ik heb de naam Nola gekozen. Het is een korte krachtige naam en niet moeilijk te schrijven. Het klinkt lief en stoer tegelijk. Mijn dochter is nu 3 maanden en de naam past heel goed bij haar.FenneSuper stoere meisjesnaam! Korte Hollandse naam die je niet heel erg veel hoort.Evevinden wij kort, krachtig en stoer daarbij staat het voor leven.BenteOnze pasgeboren dochter heet Bente! We vinden het een vlotte, stoere en mooie naam! En ook wel wat origineel (in Belgie toch). We kregen al veel complimenten!JamieEen stoere, korte naam en past bij de achternaamSareSare omdat hij bijna niet voorkomt. Voor onze mooie dochter als eerste naam tweede naam Fenne. Bedankt voor jullie inspiratie ;-) Svenomdat deze naam bij ons past en we een korte naam mooi vindenKasperLekker Hollands en tegelijkertijd een naam die je niet vaak hoort.DaphneLieve meisjesnaam die bij elke leeftijd past. Het is een bekende naam, maar je hoort hem op dit moment niet veel bij kinderen.NoraWij hebben voor de naam Nora gekozen. Stoere korte naam voor een prachtig meisje.JesperWij hebben gekozen voor de Deense naam Jesper, vanwege de lieve klank en de mooie betekenis, namelijk ''schat''.

meer gekozen namen

Reacties op namen

Elias: echt een stoere en tegelijkertijd originele naam., Chrystyna: komt voor in rusland., Loïs: ik vind het een heel leuke naam, alleen het is best vervelnd dat veel mensen het uitspreken als loojs., Roel: enorm tijdloos., Philip: inderdaad een mooie, klassieke jongensnaam., Duuc: mijn vanmorgen geboren kleinzoon heet ook duuc!, Alexis: mijn dochter heeft de naam alexis gekregen , ze is nu 3 dagen oud!! ze heeft blond haar en blauwe ogen de naam past e (...), Derek: ik vind derek persoonlijk een hele mooie naam. je hoort hem niet zo vaak en hij is stoer vind ik. de naam betekent 'alt (...), Marouschka: het is een leuke naam maar bijna niemand kan het goed schrijven. het is heel vaak maroeska en dan moet je het weer gaa (...), Caro: mijn dochter heet caro, een stoere maar ook lieve naam.

bekijk meer reacties
  • Op dit moment bekeken op ZeeVanNamen:

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

StephanieMatthewNaomiZaraFayennChelseyTaraRubenLarissaCharlotteSarahStefanieJulianJasperMaartenAnoukBoJennaKimTessa

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Sennah, Meijs, Laura, Gretchen, Jillianne, Jolijn

Jongensnamen:

Maurice, Yesper, Ingmar, Kay, Zeph, Billy

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig een paar namen in je mail?

Een leuke naam vinden is een kwestie van véél namen bekijken. Ook die waar je niet direct aan denkt. Wij helpen je met een regelmatig mailtje met een handvol willekeurige namen als inspiratie.

Jouw e-mailadres:
Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt. Bij uitschrijven bewaren we je adres niet en we geven je adres nooit aan andere partijen.