ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte voornaam voor jouw baby. Zoek je korte of lange voornamen, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

Peilingen

Lois of Chloé?

2 stemmen
Nog geen stemmen

Nolan of Enzo?

7 stemmen
4 stemmen
meer peilingen

Pas gekozen

Tobias

Onze tweede zoon heet Tobias. Een tijdloze, stoere naam, die wij goed vinden passen bij zijn broer Casper. En leuk af te korten naar Toby.
naar Tobias

Sanne

Sanne is lief en tijdloos en alles wat ik in een naam verwacht.
naar Sanne
meer gekozen namen

Reacties:

Shanice

Betekenis: God is verzoenend
naar Shanice

Bibi

Bibi! De roepnaam van ons derde wonder. Het is een naam uit de categorie Love it of hate it, maar wij zijn zo blij met onze keuze! En de naam past bij ons meissie; vrolijk, stoer en ietwat eigenwijs.
naar Bibi

Zarité

Leuke sierlijke naam. Vrij klassiek, maar toch ken ik een jong meisje dat Zarité heet!
naar Zarité

Riff

Ons zoontje heet Riff, we zijn super blij met deze naam!
naar Riff

Benja

Echt een ontzettend mooie naam. Nog niet door het grote publiek ontdekt en daarom nog origineel. Maar toch voelt de naam vanzelfsprekend, toegankeijk, vriendelijk en tijdloos. En ook op alle leeftijden mooi.
naar Benja

Madeleine

Mooi :)
naar Madeleine

Bij Noa schreef iemand:

Misschien een beetje. Maar toch een van de weinige namen die ik tegelijkertijd vrouwelijk, sierlijk en stoer vind.
naar Noameer opvallende reacties

Bij Sophie schreef iemand:

i like it;$;$.
naar Sophiemeer opvallende reacties

Voornamen en de nacht

Als je op dit uur op onze site aan het rondbladeren bent, dan ben je een van de nachtbrakers, de doorzetters die we wel vaker mogen verwelkomen. Nu je hier toch bent: al eens gedacht aan een naam die iets met de nacht te maken heeft?

Bijvoorbeeld Sterre. Toegegeven, niet ieders favoriete naam, maar misschien is het iets voor jouw dochter straks? Minder voor de hand liggend (en daarom misschien wel aantrekkelijk) is Cynthia. Dat is een van de namen van Artemis, de Griekse godin van de maan en zus van Helios (de zonnegod). Een van de andere namen die zij droeg was Selena. Ook de Romeinen hadden hun godin van de maan: zij heette Diana.

Van Esther wordt hier en daar beweerd dat het 'ster' betekent in het Perzisch, de oude Iraanse taal. Esther wordt door onze bezoekers nu vooral als 'tijdloos' bestempeld, maar omdat die naam een aantal jaren geleden nogal populair was kan het zijn dat Esther nu ook wel als een tikje saai gezien wordt. Wij vinden het nog steeds een mooie naam.

Luna kan natuurlijk ook: het betekent letterlijk 'maan'. Niet eens zo'n heeI zeldzame naam, want 2012 zijn in Nederland bijna 300 kinderen Luna genoemd.

Ook Stella mag je als een 'nachtnaam' zien: het komt van Stelle, en die naam betekent in het Latijn 'ster'. Het verwante Estelle (in Frankrijk in gebruik) heeft dezelfde betekenis.

Ook afkomstig uit het Latijn is Vesper, waarin het staat voor 'avond'. Vesper komt in Engelstalige landen nog wel voor als meisjesnaam, en er was ooit een Bond-girl met die naam.

Leila (of ook wel 'Layla' zoals in het liedje van Eric Clapton, of Laila, of Lailah...) stamt uit het Hebreeuws en betekent simpelweg 'nacht'.

De jongensnaam Anatole (van Griekse oorsprong en tegenwoordig ondermeer in Frankrijk voorkomend) betekent 'dageraad', het einde van de nacht. Met diezelfde betekenis vind je in Italië en Spanje wel de meisjesnaam Alba.

De oude Romeinen kenden een godin van de dageraad: Aurora. Ook in de Griekse mythologie bestaat een godin van de dageraad: zij droeg de naam Eos. Maar misschien dat we daarbij tegenwoordig teveel aan fototoestellen herinnerd worden.

Meer namen die verwant zijn aan de nacht hebben we voorlopig niet kunnen bedenken. Als we er nog meer kunnen verzinnen, dan voegen we ze hier ooit nog wel toe.

Maar niet nu, het is laat.

Ga slapen!

Ook gekozen: Suze

De ouders die Suze kozen, zeiden:

Krachtig, energiek, lief, vrolijk en vreugdevol
meer gekozen namensuggesties bij Suzenaar Suze

Meer gekozen namen

Veel mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Onze tweede zoon heet Tobias. Een tijdloze, stoere naam, die wij goed vinden passen bij zijn broer Casper. En leuk af te korten naar Toby.
Sanne is lief en tijdloos en alles wat ik in een naam verwacht.
Duuk, omdat dat een stoere en klassieke naam is.
Ons mooie meisje hebben we de prachtige naam Milou gegeven.
Onze dochter heeft de naam Estelie gekregen. Tot nu toe kwam de naam Estelie weinig voor in Nederland. Wij hebben voor Estelie gekozen omdat het een leuke, charmante, originele en westerse naam is.
Stoer en klassiek tegelijkertijd!
Gekozen omdat mijn eigen opa vroeger Jaap heette en omdat we het een geweldige tijdloze naam vinden.
Een mooie bloemige naam voor ons lentemeisje
Een beetje bloemig en vrolijk, een echte zomerse naam.

meer gekozen namen

Reacties op namen

Shanice: betekenis: god is verzoenend, Hana: betekend bloesem!!!, Bibi: bibi! de roepnaam van ons derde wonder. het is een naam uit de categorie love it of hate it, maar wij zijn zo blij met o (...), Wiep: mijn hond heet wiep. krijg veel leuke reacties!, Fredie: ik vind deze naam juist zo lief voor een meisje... ik begrijp niet waarom het een mannennaam zou zijn..., Bryce: love , Zarité: leuke sierlijke naam. vrij klassiek, maar toch ken ik een jong meisje dat zarité heet! , Riff: ons zoontje heet riff, we zijn super blij met deze naam! , Thomas: goed in fortnite , Mariska: de naam is lang, komt niet vaak voor maar klinkt niet bijzonder. dus kort weg simpel. toch zou ik geen naam kiezen wat e (...)

bekijk meer reacties

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Mooi of niet mooi?

Namen waarop het laatst gestemd is:

Mooi: Phyllon, Mason, Tygo, Lee, Liva, Sky, Jill, Mirte, Sil, Luca, Kiki, Jens, Joah, Anna, Nathan

Niet mooi: Evlynn, Lenn, Sol, Aafkeline, Eylin, Jildert, Kees, Olivier, Sam, Jax, Berber, Otte, Maëlys, Annabel, Boet

de namen met de meeste stemmen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Jongensnamen:

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Het kan altijd beter

Vind jij dat er dingen zijn die we anders, misschien beter kunnen aanpakken? Laat het ons weten!

Regelmatig enkele namen in je mail?

Schrijf je in en wij helpen je met wekelijks een mail met een handvol willekeurige namen.

Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt en we geven je adres niet aan andere partijen.