ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte voornaam voor jouw baby. Zoek je korte of lange voornamen, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

Peilingen

Benthe of Bente?

40 stemmen
29 stemmen

Lily of Lilly?

52 stemmen
57 stemmen
meer peilingen

Pas gekozen

Jaap

Gekozen omdat mijn eigen opa vroeger Jaap heette en omdat we het een geweldige tijdloze naam vinden.
naar Jaap

Violet

Een mooie bloemige naam voor ons lentemeisje
naar Violet
meer gekozen namen

Reacties:

Éowyn

Oud-Engelse naam
naar Éowyn

Kjelt

De leukste naam die ik ken. Kjelt.
naar Kjelt

Peter

Ik heet al vijftig jaar Peter en ik ben nog steeds tevreden met mijn naam.
naar Peter

Cees

Best leuk. Maar ik vind Kees leuker.
naar Cees

Liona

Doet mij aan leeuw, lion denken.
naar Liona

Jacquetta

Jacquetta Woodville was een dochter van Richard Woodville en Jacoba Van Luxemburg. Het is een Franse naam voor meisjes en betekent "bezitter overwinaar, de naam lijkt goed op de Franse naam Jaqcueline of Jacquette
naar Jacquetta

Bij Peronne schreef iemand:

Leuke naam zeg!!
naar Peronnemeer opvallende reacties

Bij Liva schreef iemand:

Onze kleindochter Liva is geboren op 15-10-2014. Ik vind het een schattige naam, maar ook stoer en hip. En later als ze groot is klinkt Liva ook nog leuk.
naar Livameer opvallende reacties

Bij Max schreef iemand:

Mijn meisje heet Max. Gek genoeg vind ik het voor jongens helemaal niet mooi maar voor meisjes echt fantastisch! Omdat Max natuurlijk 'officieel' een jongensnaam is, hebben wij gekozen voor een over de top meisjesnaam als tweede naam. We gebruiken haar tweede naam vrij veel in het dagelijks leven om zo niet al te veel verwarring te veroorzaken over of ze nou een jongen of een meisje is.
naar Maxmeer opvallende reacties

Voornamen en de nacht

Als je op dit uur op onze site aan het rondbladeren bent, dan ben je een van de nachtbrakers, de doorzetters die we wel vaker mogen verwelkomen. Nu je hier toch bent: al eens gedacht aan een naam die iets met de nacht te maken heeft?

Bijvoorbeeld Sterre. Toegegeven, niet ieders favoriete naam, maar misschien is het iets voor jouw dochter straks? Minder voor de hand liggend (en daarom misschien wel aantrekkelijk) is Cynthia. Dat is een van de namen van Artemis, de Griekse godin van de maan en zus van Helios (de zonnegod). Een van de andere namen die zij droeg was Selena. Ook de Romeinen hadden hun godin van de maan: zij heette Diana.

Van Esther wordt hier en daar beweerd dat het 'ster' betekent in het Perzisch, de oude Iraanse taal. Esther wordt door onze bezoekers nu vooral als 'tijdloos' bestempeld, maar omdat die naam een aantal jaren geleden nogal populair was kan het zijn dat Esther nu ook wel als een tikje saai gezien wordt. Wij vinden het nog steeds een mooie naam.

Luna kan natuurlijk ook: het betekent letterlijk 'maan'. Niet eens zo'n heeI zeldzame naam, want 2012 zijn in Nederland bijna 300 kinderen Luna genoemd.

Ook Stella mag je als een 'nachtnaam' zien: het komt van Stelle, en die naam betekent in het Latijn 'ster'. Het verwante Estelle (in Frankrijk in gebruik) heeft dezelfde betekenis.

Ook afkomstig uit het Latijn is Vesper, waarin het staat voor 'avond'. Vesper komt in Engelstalige landen nog wel voor als meisjesnaam, en er was ooit een Bond-girl met die naam.

Leila (of ook wel 'Layla' zoals in het liedje van Eric Clapton, of Laila, of Lailah...) stamt uit het Hebreeuws en betekent simpelweg 'nacht'.

De jongensnaam Anatole (van Griekse oorsprong en tegenwoordig ondermeer in Frankrijk voorkomend) betekent 'dageraad', het einde van de nacht. Met diezelfde betekenis vind je in Italië en Spanje wel de meisjesnaam Alba.

De oude Romeinen kenden een godin van de dageraad: Aurora. Ook in de Griekse mythologie bestaat een godin van de dageraad: zij droeg de naam Eos. Maar misschien dat we daarbij tegenwoordig teveel aan fototoestellen herinnerd worden.

Meer namen die verwant zijn aan de nacht hebben we voorlopig niet kunnen bedenken. Als we er nog meer kunnen verzinnen, dan voegen we ze hier ooit nog wel toe.

Maar niet nu, het is laat.

Ga slapen!

Ook gekozen: Justen

De ouders die Justen kozen, zeiden:

Zo heet onze zoon. Vind het net mooier klinken als Justin, vandaar de i vervangen door een e.
meer gekozen namensuggesties bij Justennaar Justen

Meer gekozen namen

Veel mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Gekozen omdat mijn eigen opa vroeger Jaap heette en omdat we het een geweldige tijdloze naam vinden.
Een mooie bloemige naam voor ons lentemeisje
Een beetje bloemig en vrolijk, een echte zomerse naam.
Dit paste goed bij zijn broers Noah en Logan.
Omdat het een mooie afgeronde klank heeft.
De naam is stoer en lief tegelijk
Stoere vlotte naam. Otesse is origineel, sterk en vrouwelijk. De perfecte naam voor onze dochter.
Nu is het een populaire naam maar we weten al heel lang dat het Noud zou worden, genoemd naar een van zijn voorouders!
Is kort en krachtig.
De naam die wij gekozen hebben voor onze zoon is Wessel. We zochten een Nederlandse stoere naam met 2 lettergrepen, die paste bij de namen van onze twee andere kindjes.
Ik vind het een prachtige naam omdat ik iets wilde wat op een klinker eindigde, en met deze klank, toen vond ik deze, en hij is perfect!
Onze prachtige Zoon heet Faas. Kort, krachtig en met een rijke historie :-)

meer gekozen namen

Reacties op namen

Éowyn: oud-engelse naam, Kjelt: de leukste naam die ik ken. kjelt., Peter: ik heet al vijftig jaar peter en ik ben nog steeds tevreden met mijn naam., Lexi: doet mij denken aan een pornoactrice..., Cees: best leuk. maar ik vind kees leuker., Marit: marit is echt een mooie naam het zou veel poulairder moeten worden misschien kunnen jullie het boven aan de populatie li (...), Arthise: arthise vind ik echt zo'n naam voor een meisje met van die slimme elitaire bakfietsouders... , Liona: doet mij aan leeuw, lion denken., Jacquetta: jacquetta woodville was een dochter van richard woodville en jacoba van luxemburg. het is een franse naam voor meisjes e (...), Dez: originele naam, kort en krachtig. ik vind hem heel mooi

bekijk meer reacties

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Mooi of niet mooi?

Namen waarop het laatst gestemd is:

Mooi: Loek, Lieke, Rewie, Lou, Felien, Alixe, Stijn, Lennon, Fleur, Sophie, Eva, Matteo, Rivka, Tirza, Cloë

Niet mooi: Vajèn, Jaap, Veerle, Thije, Björk, Marité, Beer, Velvet, Xoë, Saar, Benthe, Luc, Pippa, Sabine, Niamh

de namen met de meeste stemmen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Jongensnamen:

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Het kan altijd beter

Vind jij dat er dingen zijn die we anders, misschien beter kunnen aanpakken? Laat het ons weten!

Regelmatig enkele namen in je mail?

Schrijf je in en wij helpen je met wekelijks een mail met een handvol willekeurige namen.

Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt en we geven je adres niet aan andere partijen.