ZeeVanNamen.nl is dé site als je op zoek bent naar de perfecte babynaam. Zoek je een korte of lange voornaam, origineel of juist populair? Hippe voornamen of klassieke? Je kunt hier gericht namen zoeken, of op goed geluk wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

De populairste namen van

2017

De SVB heeft haar jaarlijkse resultaat weer bekend gemaakt en in 2017 waren dit de populairste voornamen.

Bij de meisjes: Emma, Tess, Sophie, Julia, Anna, Mila, Sara, Eva, Zoë, Evi, Lotte, Liv, Nora, Fleur, Olivia, Noor, Lynn, Saar, Lauren en Yara.

Bij de jongens: Noah, Sem, Lucas, Finn, Daan, Levi, Milan, Bram, Luuk, Jesse, Liam, Mees, Thomas, Sam, Thijs, Adam, James, Max, Noud en Julian.

We hebben iets nieuws:

Nieuw en onbekend

Elke dag sturen mensen nieuwe namen in. Ook namen die helemaal nog niet lijken voor te komen, en we vragen ons geregeld af of die wel of niet op Zeevannamen.nl moeten staan. Nu hebben we (mede door een duwtje dat een van onze bezoekers ons gaf, waarvoor dank :) daarvoor een speciaal gedeelte gemaakt. Onder Nieuw en onbekend (meisjes en jongens) vind je die namen nu terug. Het is nog een bescheiden aantal, maar het groeit snel. We hopen dat je er iets aan hebt!

Pas gekozen:

Lasse

Stoer, niet in top 20, passend bij broer Sepp en zus Amber.
naar Lassemeer gekozen namen

Reacties:

Enid

Enorm Blyton was een bekende schrijfster.
naar Enid

Gwendolina

Lang , strijdig niet veel voorkomend
naar Gwendolina

Tess

Op internet wordt vaak vermeld dat de herkomst van Tess Engels is. Ik denk dat dat niet helemaal de waarheid is. Mij is namelijk opgevallen dat Tess als meisjesnaam vooral na 1990 is opgekomen in ons land en in feite synchroon liep met de komst van Filippijnse vrouwen naar Nederland. Tess is afgeleid van de Spaanse voornaam Teresita. Teresita is/was in de Filippijnen een zeer algemene naam. In elke schoolklas zaten op z'n minst 2 Teresita's en zij werden zonder uitzondering Tessie of Tess genoemd. Jongens en meisjes in de Filippijnen kregen, nu is het wat minder, bijna zonder uitzondering Spaanse voornamen.
naar Tess

Hebbo

Prima voornaam trots op deze bijzondere naam
naar Hebbo

Odine

Ik ben heel blij met mijn naam, ik ken ook niemand anders die Odine heet en ik krijg vaak complimentjes
naar Odine

Juhi

Jasmijn in het hindi
naar Juhi

Bij Harm schreef iemand:

Mee eens, leuke naam.
naar Harmmeer opvallende reacties

Bij Fim schreef iemand:

ikzelf dacht ook meteen aan Vim schoonmaakmiddel, maar het is ook een kwestie van wennen. Vele namen hebben een andere betekenis of merk, denkend aan Flo (zo'n beessie) Lotus (toiletpapier) Zafira (autotype) Storm...en zo nog vele voorbeelden. Ikzelf zou eerder voor Fem kiezen!
naar Fimmeer opvallende reacties

Bij Jeltina schreef iemand:

Ik ben in het bezit van deze naam en heb me er altijd doodongelukkig bij gevoeld. Raad het dan ook niemand aan zijn/haar kind deze naam mee te geven.
naar Jeltinameer opvallende reacties

Voornamen en de nacht

Als je op dit uur op onze site aan het rondbladeren bent, dan ben je een van de nachtbrakers, de doorzetters die we wel vaker mogen verwelkomen. Nu je hier toch bent: al eens gedacht aan een naam die iets met de nacht te maken heeft?

Bijvoorbeeld Sterre. Toegegeven, niet ieders favoriete naam, maar misschien is het iets voor jouw dochter straks? Minder voor de hand liggend (en daarom misschien wel aantrekkelijk) is Cynthia. Dat is een van de namen van Artemis, de Griekse godin van de maan en zus van Helios (de zonnegod). Een van de andere namen die zij droeg was Selena. Ook de Romeinen hadden hun godin van de maan: zij heette Diana.

Van Esther wordt hier en daar beweerd dat het 'ster' betekent in het Perzisch, de oude Iraanse taal. Esther wordt door onze bezoekers nu vooral als 'tijdloos' bestempeld, maar omdat die naam een aantal jaren geleden nogal populair was kan het zijn dat Esther nu ook wel als een tikje saai gezien wordt. Wij vinden het nog steeds een mooie naam.

Luna kan natuurlijk ook: het betekent letterlijk 'maan'. Niet eens zo'n heeI zeldzame naam, want 2012 zijn in Nederland bijna 300 kinderen Luna genoemd.

Ook Stella mag je als een 'nachtnaam' zien: het komt van Stelle, en die naam betekent in het Latijn 'ster'. Het verwante Estelle (in Frankrijk in gebruik) heeft dezelfde betekenis.

Ook afkomstig uit het Latijn is Vesper, waarin het staat voor 'avond'. Vesper komt in Engelstalige landen nog wel voor als meisjesnaam, en er was ooit een Bond-girl met die naam.

Leila (of ook wel 'Layla' zoals in het liedje van Eric Clapton, of Laila, of Lailah...) stamt uit het Hebreeuws en betekent simpelweg 'nacht'.

De jongensnaam Anatole (van Griekse oorsprong en tegenwoordig ondermeer in Frankrijk voorkomend) betekent 'dageraad', het einde van de nacht. Met diezelfde betekenis vind je in Italië en Spanje wel de meisjesnaam Alba.

De oude Romeinen kenden een godin van de dageraad: Aurora. Ook in de Griekse mythologie bestaat een godin van de dageraad: zij droeg de naam Eos. Maar misschien dat we daarbij tegenwoordig teveel aan fototoestellen herinnerd worden.

Meer namen die verwant zijn aan de nacht hebben we voorlopig niet kunnen bedenken. Als we er nog meer kunnen verzinnen, dan voegen we ze hier ooit nog wel toe.

Maar niet nu, het is laat.

Ga slapen!

Ook gekozen: Lilly

De ouders die Lilly kozen, zeiden:

Omdat het zo mooi lief en zacht klinkt ook de manier waarop je het schrijft vind ik mooi.
meer gekozen namensuggesties bij Lillynaar Lilly

Meer gekozen namen

Veel mensen ons weten welke naam ze hebben gekozen:

Stoer, niet in top 20, passend bij broer Sepp en zus Amber.
Omdat we Bram een van de mooiste namen ooit vinden.
Tijdloos en elegant, en in zekere zin een vernoeming naar de grootouders.
Gewoon een stoere en tijdloze naam.
Vonden het een mooie meisjesnaam en goed passen bij de achternaam. Komt niet teveel voor en betekent "goedgezinde", wat we ook een mooie betekenis vinden.
Een lieflijke naam die goed past bij de namen van onze andere kinderen, Stijn en Jinthe.
Stoere, korte naam.
Gekozen omdat hij stoer en kort is en mooi klinkt en goed past bij de naam van zijn grote broer (Elia).
Een hippe naam voor zowel jongen als meisje. Deze is voor onze eerste zoon. Het betekent rust en troost. dat vinden wij een mooie betekenis
Korte krachtige en stoere naam. Past goed bij zijn grote zus Linde.
Wij hebben voor Faas gekozen omdat het een mooie stoere frisse naam is
Tijdloze naam met leuke afkortingen (Josie/fien) die goed past bij de naam van onze oudste dochter Phileine.

meer gekozen namen

Reacties op namen

Enid: enorm blyton was een bekende schrijfster., Delica: mooi en leuk! , Gwendolina: lang , strijdig niet veel voorkomend , Noralie: lange naam , lief en avontuurlijk , Gwenda: ram , franse naam , niet veel voorkomend, stoer , Amelie: wilt zeggen beschermen , sterrenbeeld vis , franse naam , lief , Tess: op internet wordt vaak vermeld dat de herkomst van tess engels is. ik denk dat dat niet helemaal de waarheid is. mij is (...), Hebbo: prima voornaam trots op deze bijzondere naam, Odine: ik ben heel blij met mijn naam, ik ken ook niemand anders die odine heet en ik krijg vaak complimentjes

bekijk meer reacties

De populairste namen

Meeste stemmen in de afgelopen drie maanden:

de populairste meisjesnamende populairste jongensnamenmeer populaire namen

Mooi of niet mooi?

Namen waarop het laatst gestemd is:

Mooi: Mila, Dean, Joey, Novi, Lieve, Elja, Timo, Lasse, Oscar, Daniël, Ezra, Liam, Julan, Mica, Demy

Niet mooi: Youandi, Emei, Raf, Ferron, Dex, Tren, Teresita, Djalychia, Naëma, Caprice, Sylvester, Vesper, André, Liv, Jayron

de namen met de meeste stemmen

Uit de laatste mailing

Namen van de laatste mailing:

Meisjesnamen:

Jongensnamen:

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig enkele namen in je mail?

Een naam vinden is een kwestie van véél namen bekijken. Wij helpen je met wekelijks een mail met een handvol willekeurige namen.

Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt en we geven je adres niet aan andere partijen.