Ben je op zoek naar een naam? Wij helpen al sinds 2005 bij het vinden van de perfecte voornaam voor jouw baby. Zoek je korte of lange voornamen, origineel of juist populair? Stoer, lief of klassiek? Je kunt hier gericht namen zoeken, of zomaar wat rondbladeren in duizenden jongensnamen en meisjesnamen.

Help anderen kiezen

Kijk even bij onze peilingen en laat weten welke namen jij zou kiezen.

Geef je mening

Worden je kinderen naar hun grootouders vernoemd? Moet een jongensnaam stoer zijn? Laat het weten via onze enquêtes.

Doe inspiratie op

Zomaar wat namen bekijken om op ideeën te komen. Doe hier je inspiratie op.

Bekijk onze tips

Even nadenken voor je een naam kiest. Lees hier onze tips bij het kiezen van een naam.

Meisjesnamen nu populair

Jongensnamen nu populair

Die naam verzin je toch niet?

Je hebt het vast weleens gedacht of gezegd: zo'n naam verzin je toch niet? Smaken verschillen nogal en vast iedereen heeft zich ooit wel verbaasd over de naamkeuze van een ander. Dat is niks nieuws. Als ruim een eeuw geleden wond pastoor Brand zich op over 'verminkingen' van namen in zijn boek Nederlandsche Doopnamen naar Oorsprong en Gebruik. De arme man zat er echt mee, getuige dit juweeltje van een fragment:

Voorop echter moet gewaarschuwd, dat er degelijk onderscheid is te maken tusschen echte en welbekende vleivormen en willekeurige verminkingen, die menigmaal geen anderen oorsprong hebben dan den stamelenden mond der kleinen.
Reeds in 1657 werd er geklaagd: "Er is geen eind aan het afknotten, verminken en veranderen der namen, zooals iedereen dat naar willekeur doet. En wat de kinderen stamelend voor den dag brengen, dat herhalen de kindermeiden en ten laatste raken allen eraan gewend."
Men zal gereedelijk begrijpen, dat er in de Naamlijst voor al zulke wanvormen geen plaats is, maar daarom ook nog veel minder voor de hedendaagsche modezuchtige namen, die naar vreemde talen, en het Engelsch in het bijzonder, of misschien ook het Maleisch, gemaakt en dwaselijk gedragen worden.
Al die spitse en bitse naampjes op y en ie uitgaande hebben toch waarlijk iets onbenulligs en stumperigs dat te zeer aan de kinderkamer herinnert. Dáár mogen ze blijven!

meer leesvoer

Zomaar een naam...

Nelle
ja
21
nee
13

Zomaar een naam...

Betty
ja
7
nee
5

Zoek op (deel van) een naam

Vul tenminste drie letters in:

   
  • Op dit moment bekeken op ZeeVanNamen:

Reacties op namen

Julien: ook al is de uitspraak heel anders, het franse julien is ook een bekende jongensnaam. ik zou dus eerder kiezen voor juli (...), Ruurd: een klein meme-naampje maar zou wel leuk zijn als u uw kind zo noemt , Ronette: ik moet vaak verbeteren of spellen. maar vind het heerlijk dat ik mijn naam met niemand in de omgeving hoef te delen e (...), Cherissa: cherissa is een naam dat je makkelijk kan afkorten. in mijn omgeving noemen ze me: cher, cherry of cheriss. ik ben blij (...), Eléonore: het accent aigu heeft op deze é geen nut. je spreekt 'eo' sowieso al uit als eeoo. , Daan: ik vind daan alleen een aardige naam voor een zoon. maar niet voor een dochter. daan is toch een jongensnaam en geen mei (...), Jeroen: werelds, Leeuwe: ik heet leeuwe, en ik vind het een hele leuke naam! ik vind het vooral leuk dat het een weinig voorkomende naam is (volg (...), Nadezhda: uitspraak: naa-djezj-da. lange vorm van nadia., Tuna: betekenis: tonijn. mmmh...

bekijk meer reacties

Inspiratie!

Weet je niet waar je zult beginnen? Laat ons eens zomaar een paar namen tonen, misschien kom je op een idee:

ideeën voor jongensnamenideeën voor meisjesnamen

Tips bij het kiezen

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam. Is een populaire naam misschien iets te populair? Past een naam nog steeds bij je kind als het volwassen is? Sluit het goed aan op je achternaam? Deze en meer tips vind je hier.

tips bij het kiezen van een naam

Aafke, Sietske, Felien...

Hou je van namen als Aafke en Sietske? Daarin speelt vast de uitgang op -ke een rol. Vaak kunnen namen juist door die uitgang eenzelfde karakter hebben. Daarom hebben we ZeeVanNamen zo gemaakt dat je ook op die manier kunt zoeken. Bij de details van elke naam zie je twee links waarmee je namen vindt die dezelfde laatste paar letters hebben. Zie bijvoorbeeld Yanique.

Regelmatig enkele namen in je mail?

Schrijf je in en wij sturen je wekelijks een mail met een handvol willekeurige namen.

Ben je geen robot? Wat is de laatste dag van het weekeinde:

Je kunt in- en uitschrijven wanneer je wilt en we geven je adres niet aan andere partijen.

Het kan altijd beter

Vind jij dat er dingen zijn die we anders, misschien beter kunnen aanpakken? Laat het ons weten!